Crisis Mode

Kaisa Luukkonen, Henrik Persson, Attila Urbán
Utställning
-

Vi stänger dörrarna till Galleri 54 för att skydda. Vi skyddar besökarna från Konstnären. Vi skyddar gallerivärden från besökarna. Slutligen skyddar vi besökarna från varandra. Ädelt av oss, eller hur?

Öppna dörrar skapar inte alltid mer tillgänglighet. Stängda dörrar är inte alltid ett slags våld. Genom att inte tillhandahålla ett fysiskt rum ger vi fler människor möjligheten att se konsten. Vi tvingar ut konstupplevelsen från galleriet till trottoaren utanför. Vi tvingar ut den på gatan. Där snavar den i fotgängarens fötter, kittlar söndagsflanörernas skor och ger tisdagsjoggarnas tennisskor extra studs. Vi är en skymt av ett språk som försöker ta form.

Vi känner varandra knappt. Inte heller hinner vi lära känna varandra. Vi har knappt haft tid att skapa denna utställning. De tre musketörerna som för en gångs skull verkligen är tre. Som försöker rädda en situation eller ett galleri. Eller bara fylla en lucka som behövde fyllas. Ja jag vet, så ädelt av oss.

Kaisa Luukkonen, Attila Urban och Henrik Persson är nya i styrelsen för Galleri 54.

Kaisa Luukkonens konstnärliga praktik kretsar kring känslor som kulturella konstruktioner som kan forma framtider. Att arbeta mellan kroppar, publik och material skapar för henne en tidvattenvåg där konst på något sätt uppstår. I den här utställningen är hennes verk Flutter en hommage till Isaac Asimov. Det är en androids dröm om något som dess skapare en gång berättade om: en nattfjärils flygtur i natten. Kaisa Luukkonen fick en masterexamen från Göteborgs universitet 2018.

Henrik Perssons MAKE WAR RUGS – NOT LOVE (Until Futher Notice) är en pågående process som relaterar till ett land ockuperat av en osynlig fiende som har tagit ett järngrepp om samhället. En objuden gäst som smugit sig in i alla rum och infiltrerar alla situationer. En skulptur ombyggd till vävstol kan ses som en atavism i en pandemisk tryckkokare. Vävningens långsamma handplockande process verkar som ett motstånd i ett tillstånd av avvaktan och ovisshet. När världen gick i frysläge våren 2020 verkade det vara den naturliga responsen.

Titeln refererar till de krigsmattor som började vävas under Sovjetunionens ockupation av Afghanistan 1979. Dessa mattor vävde in motiv som Kalashnikovs, handgranater och stridstanks vid sidan av de geometriska mönstren. Efter 2001 och USAs närvaro i landet adderades referenser till 9/11, drönare och andra vapentyper.

Konstnärens praktik tar plats i galleriet och livestreamas emellanåt.

Attila Urbán. "Silverlungan" är ett 29 minuter långt inspelat performativt ljudverk på en luftdriven orgel. Ljudverket består av improvisationer mellan on och off. Tonerna uppstår när strömmen sätts på och instrumentets lunga fylls med luft. När strömmen stängs av mattas ljudet av som en långsam utandning. Kompositionen blir på så sätt en genklang av samtidens livsuppehållande mekanik.

Attila Urbán är en multidisciplinär konstnär baserad i Göteborg. Han är utbildad i Fri Konst vid Konsthögskolan Valand (MFA) i Göteborg och vid Bellas Artes i Cuenca, Spanien.

Ljudverket finns tillgängligt i sin helhet via www.attilaurban.com