Grönjord

Sofia Eliasson
Utställning
-

Vernissage lördag 3 sep kl 12

Under utställningen Grönjord på Galleri 54 visas tre nya verk: en serie målningar i tusch, en installation med avgjutningar i återanvänd tenn samt en väggmålning lagad med pigmentet grönjord. Målningar av Flugblomster — en ovanlig orkidé som imiterar grävstekelhonor — samexisterar med avgjutningar i tenn av avokado- och nektarinkärnor, jordnötter, love hearts, flaskkorkar, blomsterlökar samt kalkstensmjöl från urtiden Ordovicium.

Sofia Eliasson (f.1981) bor i Oslo och arbetar med skulptur, installation och måleri. Hon har en MFA från Kunstakademiet, Bergen från 2017. Eliasson engagerar sig i vår nedtecknade historia och spåren av den i vår samtid. Hon riktar ett ljus mot människans relation till det materiella och en potentiell framtid. Genom att kombinera material från olika tidsåldrar och mänskligt producerade föremål med naturligt skapade ting reflekterar hon över förbindelserna mellan natur och kultur och hur som oskiljaktig ingår i varandra. Eliasson arbetar i relation och dialog med material hon samlar i offentligt rum, arkiv och litteratur. Centralt står ett arbeta med att spåra, undersöka avtryck och kopiera material. Förhållandet mellan det närvarande och frånvarande, kopia och original men framförallt den sammantvinnande processen av att kombinera material som tar form och tillsammans blir till, är en betydelsefull del av hennes praktik.  

Sofia Eliasson har tidigare ställt ut vid bland annat Hordaland Kunstsenter, Bergen, Kristiansand Kunsthall, Norsk Billedhoggerforening, Oslo, Aldea, Bergen och Nitja senter for samtidskunst. Kommande projekt inkluderar KRAFT galleri i Bergen och Kunsthall Grenland, Porsgrunn.

www.sofiaeliasson.com

Konstnär och författare Anngjerd Rustand har skrivit texten Hva om vi allerede vet? till utställningen.

Utställningen har genomförts med generöst stöd från Norsk Kulturråd och Stiftelsen Clara Lachmans Fond.

 

Med stöd av
Norsk Kulturråd och Stiftelsen Clara Lachmans Fond