Fernando & The Spectator

Saga Trygged Iko & Sally Karlsson
Peepshow
-

Fernando & The Spectator

Den 18:e februari öppnar PEEPSHOW åter upp för en ny utställning av aktuella konststudenter från HDK-Valand när Saga Trygged Iko och Sally Karlsson presenterar varsitt verk i 54s fönstergalleri.

The Spectator är en lek med perspektivet av att betrakta eller betraktas. Här har Sally Karlsson själv agerat som besökare på en konstutställning, men iklädd masken av den mansgestalt som utgör verkets kärna. Skeptiskt tittar han sig omkring innan han sakta närmar sig och gör betraktaren av verket till objektet för hans egen blick. Samtidigt rör sig Fernando mållöst och funktionsberövat i sitt trånga fängelse däremellan, lika fast i besökarens blick som denne är fast i The Spectators blick.

Fernando är ett undersökande av mötet mellan artificiellt och kroppsligt, mellan mekaniska och organiska rörelser. I verket har Saga Trygged Iko skapat en antropomorf varelsen av robotteknik och latex som hänför med sin förvirrade uppsyn och stillsamma vibrationer.

I Fernando & The Spectator samspelar latex-snören med latex-ansikten i ett utforskande av både perspektiv och verklighetsuppfattning, det mänskliga och det omänskliga. Fernandos febrila rörelser och vibrerande spröt uppmanar oss att ömma för honom, medan The Spectators obehagliga blick gör oss ytterst medvetna om vår egen inkräktande närvaro – Vem är konstnär, konstverk och åskådare i denna situation? De två verkens starka personligheter riktar uppmärksamheten mot vad som är verkligt, vem som har makten i situationen såväl som hur och när vi plötsligt kan känna oss övervakade: En gradvis övergång från en känsla av kontroll till en känsla av utsatthet.

Vernissage på PEEPSHOW den 18:e februari kl 18:00 – Varmt välkomna!

PEEPSHOW är Galleri54s fönstergalleri som vetter ut mot Kastellgatan 7.